Додела бесповратних средстава у оквиру пројекта „Подршка Европске уније изградњи поверења на Западном Балкану“

У згради Уједињених нација, 8. фебруара 2024. године додељена су бесповратна средства у оквиру пројекта “Подршка европске уније изградњи поверења на Западном Балкану”.

Почетком године Центар за развој демократског друштва Еурополис за почео је реализацији пројекта “Нови приступи меморијализацији” у партнерству са Удружење породица несталих и погинулих лица “Суза” Београд, Центар за мир, ненасиље и људска права – Осијек и Војвођански Грађански Центар ВЦЦ.
Пројекат има за циљ изградњу културе сећања на ратна страдања из 1990-тих година у којој централно место заузима перспектива жртава.
У директном раду са жртвама и члановима њихових породица, кроз пројекат ће настати ликовна и литерарна дела и видео приче који ће бити посвећени меморијализацији и очувању сећања на жртве ратних страдања из српске националне заједнице из Републике Хрватске. Материјали који буду настали кроз пројекат биће представљени на јавним догађајима широм Србије, а биће постављени и на друштвене мреже и платформе за дељење садржаја како би постали доступни широкој публици на једноставан начин.
Пројекат ће бити посвећен очувању сећања и на жртве прогона из хрватске националне мањине у Републици Србији са почетка 1990-тих година.
Путем ових материјала, шира јавност ће моћи да се упозна са страдањима током ратова из 1990-тих и то из угла жртава. На тај начин ће се допринети подизању свести о људским губицима и подстаћи развој емпатије према жртвама. Упознавањем јавности са конкретним жртвама истовремено се стаје на и пут покушајима негирања чињеница и покушајима подстицања реваншизма.
Пројекат се спроводи уз подршку пројекта „Подршка ЕУ изградњи поверења на Западном Балкану“, који финансира Европска унија а спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Ставови изнети током пројекта искључива су одговорност Центра за развој демократског друштва “Еурополис” и партнера на пројекту и не одражавају нужно ставове Европске уније нити УНДП-а.