Помен поводом 29. годишњице страдања Срба у агресији хрватске војске и полиције назване “Бљесак”.

У цркви Светог Марка 1. маја ове године служен је помен убијеним Србима у Западној Славонији. (Двадесет девета годишњица од тзв. акције “Бљесак” је ове године у Васкршњој недељи, у којој се парастоси не служе, обзиром да је Васкрс најрадоснији хришћански празник, тога дана је одржан помен за српске жртве убијене у Западној Славонији. )

Удружење породица погинулих и несталих лица “Суза” организовало је служење помена, ове године се поред породица страдалих укључио и велики број других удружења, организација и појединаца. Код споменика српским жртвама у ратовима деведесетих у Ташмајданском парку присутнима се обратила председница Удружења породица “Суза” да подсети шта се десило 1. маја 1995. године Србима у Западној Славонији.

“И данас смо се окупили пред спомеником српским жртвама ратова деведесетих, који је подигла Координација српских удружења породица несталих лица са простора бивше Југославије, да одамо пошту убијеним Србима у Војној операцији „Бљесак” коју су спровеле хрватске војне и полицијске снаге првог и другог маја 1995. године на територији Западне Славоније.

Западна Славонија је била тада у саставу Републике Српске Крајине.

Операција „Бљесак” почела је у раним јутарњим часовима 1. маја 1995. године артиљеријским нападима на српске положаје од Пакраца до Јасеновца. У вријеме напада, подручје западне Славоније било је под заштитом снага Уједињених нација.

Команда Унпрофора потврдила је да је добила обавјештење о почетку напада на Западну Славонију, у којем нису наведени разлози. Након почетка операције, јордански “плави шљемови” су се повукли у базе, из којих су посматрали страдање људи које су требали односно имали обавезу да заштите.

Према саопштењу Веритаса:

Погинула и нестала су 283 лица, укључујући 114 (40%) цивила. Међу жртвама је 56 жена, осморо дјеце до 14 година и 75 лица преко 60 година старости. Од укупног броја жртава до сада је расвијетљена судбина 174 лица. Међу несталима се води још 109 (39%) лица, међу којима је 46 цивила, укључујући и 23 жене. Од 148 ексхумираних посмртних остатака из групних гробница, до сада их је 122 идентификовано. И кад се идентификују ексхумирани, а неидентификовани (26), остају непозната гробна мјеста за 83 посмртна остатка.

Процес идентификација несталих лица је у застоју, не знамо кад ће породице моћи сахранити посмртне остатке и наћи свој мир.

Хрватска је једина земља у региону која има регистроване, а не ексхумиране гробнице. Нису ексхумиране само зато што су Срби у њима.

Чињенице о страдању су познате и Хашком тужилаштву, који никада није отворио интензивну истрагу за злочине у тој акцији, као што ни Савет безбедности никада Хрватској није увео казнене санкције зато што је она, као чланица Уједињених Нација, извршила агресију управо на заштићену зону организације којој је и сама припадала.

Пресуде за починиоце и даље изостају.

Нама остаје да његујемо сјећање на српске жртве, да чекамо правду која је спора, а надајмо се једног дана и достижна”.

СЛАВА И ХВАЛА ЖРТВАМА КОЈЕ СУ УБИЈЕНЕ ТОКОМ РАТОВА ДЕВЕДЕСЕТИХ У ЗАПАДНОЈ СЛАВОНИЈИ!

Поред породица жртава, поштовалаца Удружења породица „Суза“, представника; Веритаса, Асоцијације Избјегличких удружења, Савеза Срба из региона венце и цвеће положили су;

 

  • Представник Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

 

  • Представник- Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије

 

  • Удружење породица несталих и погинулих лица „Суза“

 

  • Фондација Дајана Пауновић

 

  • Удружење Завичај-Београд

 

  • Удружење ветерана Црвене Беретке

 

  • Удружење Координација

 

  • Градска општина Звездара-председник Владан Јеремић

 

  • Градска општина Гроцка-Раде Иветић

 

  • Удружење Бораца РСК у Републици Србији

 

  • Удружење Моје Косово

 

  • Удружење Славонија у Срцу

 

  • Удружење Бораца Кордуна и завичајни клуб кордунаша

 

  • Удружење жена са Косова и Метохије

 

  • СУБНОР Гроцка