Представници Удружења породица несталих лица у посети ИЦМП- Хаг

У Седишту ИЦМП-а у Хагу, ИЦМП је организовао заједно са удружењима породица несталих из земаља Западног Балкана ванредну седницу Форума породица. Уприличен је састанак са директорицом ИЦМП, госпођом Кетрин Бомбергер и организована је посета лабораторији са презентацијом најновијих метода које се користе у трагању за несталим лицима.

Представници породица су се осврнули на достигнућа у спровођењу Оквирног плана и планирали своје будуће активности, укључујући подизање свести о несталим лицима код кључних заинтересованих страна у региону, као и код међународних организација.

Са великом забринутошћу су истакли и политичку динамику у региону Западног Балкана која утиче на рад Групе за нестала лица (ННЛ), коју чине домаће институције из региона које раде на том питању. У том погледу, група ће интензивирати своје напоре са међународном заједницом, регионалним владама и осталима како би осигурала да институције одговорне за проналажење несталих лица и истрагу њихових нестанака буду потпуно способне и посвећене мисији којом се баве.

Форум је на својим редовним седницама платформа за директну размену породичних удружења из Босне и Херцеговине, Хрватске, Црне Горе, Косова* и Србије, окупљених као Регионална координациона мрежа.

Разговарано је и о предстојећем састанку у Бриселу који са планира организовати на јесен, а на којем ће Регионална Мрежа и ГНЛ одржати презентацију у ЕУ парламенту.

Форум породица је део регионалног пројекта који реализује ИЦМП, а финансира влада Уједињеног Краљевства и влада Немачке.  ·