ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА „СВЈЕДОK“ У БАЊАЛУЦИ

У Бањалуци је 3. јула 2024. године премијерно приказан историјско-документарни филм „Свједок“. Трочасовно остварење редитеља Дениса Бојића говори о страдању српског народа у оружаним сукобима на територији бивше СФРЈ током деведесетих година двадесетог века на основу документације и архивских сведочења специјалисте судске медицине, преминулог проф. др Зорана Станковића, који је радио на ексхумацијама и обдукцијама преко 7 500 тела жртава из више од 30 масовних и појединачних гробница.

„Свједок“ обједињује приче о 5 масовних гробница у којима су пронађене жртве злочина над српским становништвом – Kравица, Мркоњић Град, Брод, Јелачићи и Зворник. У екранизованој исповести о размерама трагедије и колективном страдању Срба говорили су преживели чланови породица жртава, несталих цивила и војника, најужа породица покојног проф. др Станковића, чланови његовог обдукционог тима, многобројни новинари, адвокати.

Премијерној пројекцији су поред породица жртава, породице др. Зорана Станковића, представника државних институција Републике Српске и Републике Србије, чланова невладиних организација и локалних заједница Републике Српске, присуствовали и представници Kомисије за нестала лица Владе Републике Србије, представници Српске координације удружења породица несталих и погинулих лица са простора бивше Југославије.

Након премијере у Бањалуци, „Свједок“ ће бити приказиван и у другим градовима Републике Српске и Републике Србије, а преведен је и на енглески, француски, руски и немачки језик са циљем да трагична судбина српског народа буде видљивија у што већем броју земаља света.

www.fotovjencanje.com
www.fotovjencanje.com
www.fotovjencanje.com
www.fotovjencanje.com
www.fotovjencanje.com