Служен парастос Србима убијеним у хрватској војној акцији “Масленица 93” 22. јануара 2024. године у Цркви Светог Ап и Ев. Марка, Београд.

Служен парастос Србима убијеним у хрватској војној акцији “Масленица 93” 22. јануара 2024. године у Цркви Светог Ап и Ев. Марка, Београд.

Парастосу, у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза”, присуствовали су чланови породица и пријатељи погинулих и представници завичајних удружења.

Ова операција изведена је 22. јануара 1993. године на подручју Равних Котара и на Велебиту које је било у саставу тадашње Републике Српске Крајине и под заштитом УН-а. У тој акцији према подацима ДИЦ – “Веритаса“ убијено је 346 војника и цивила, међу којима 34 жена и троје дјеце узраста до 12 година. О карактеру саме акције довољно говори број цивилних жртава. Највише су страдала три српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, а као мјешовита села Муровица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински. Припадници хрватских оружаних снага опљачкали су, опустошили и уништили богата српска имања, а културне споменике, гробља и цркве девастирали, оскрнавили и порушили, међу којима и Дворе Јанковић Стојана у Исламу Грчком са Црквом Светог Георгија, која датира из 1675. године, а у којој је сахрањен познати књижевник Владан Десница.

Потомци настрадалих и преживјеле породице протјеране са својих огњишта, данас су расуте по цијелом свјету без наде за повратак.

Неопростиво је да послије 31 године, нико од планера и извршиоца овог злочина, није оптужен и процесуиран како пред Међународним тако и домаћим судовима у Хрватској.

Пресуде изостају. За 11 породица неизвјесност и даље траје.

Процес идентификација несталих лица је у застоју, не знамо кад ће породице моћи сахранити посмртне остатке и наћи свој мир. Нама остаје да његујемо сјећање на српске жртве,

да чекамо правду која је спора, а надајмо се једног дана и достижна.

Слава и хвала жртвама!