Уручени уговори организацијама цивилног друштва и удружењима од значаја за популацију избеглица, интерно расељених лица, тражилаца азила, повратника по основу споразума о реадмисији

Kомесарка за избеглице и миграције Републике Србије, Наташа Станисављевић, 1. јула 2024.године је у Палати Србије свечано уручила уговоре представницима 37 удружења која су добила средства на основу Јавног позива за финансирање и делимично финансирање програма од значаја за избеглице, интерно расељена лица, тражиоца азила и повратника по основу Споразума о реадмисији за 2024. годину.

Kомесарка Станисављевић је истакла важност ових програма за побољшање положаја избеглица, интерно расељених лица, тражилаца азила и повратника по основу Споразума о реадмисији јер они имају за циљ унапређење информисаности, промоцију толеранције, пружање правне помоћи и организовање радионица за запошљавање и стручно оспособљавање.

” Kомесаријат је за реализацију овог Јавног позива обезбедио средства у укупном износу од 20 милиона динара, којим ће се финансирати програми рада удружења и рад са самим корисницима. Kомесаријат је наставио да подржава удружења са којима дуги низ година сарађује, али је исто тако пружио шансу и новооснованим удружењима, као и удружењима која су први пут аплицирала на наш Јавни позив. У односу на 2023. годину, када се пријавило 50 удружења, од којих је подржано 19, у 2024. години се пријавило 61 удружење, а подржано је укупно 37 програма. Овом приликом бих истакла да активности предвиђене програмима удружења показују њихов предан рад и жељи да допринесу решавању ових проблема. Захваљујем се сваком удружењу на њиховој посвећености, ” рекла је комесарка Станисављевић.

Минимални износ средстава који се додељује по програму је 70.000,00 динара, а максимални износ средстава по програму износи 1.000.000,00 динара за активности које је потребно реализовати у максималном трајању до 6 месеци у периоду од 1. јула 2024. године, а најкасније до 31. децембра 2024. године. Извор: Кирс

Удружење породица “Суза” захваљујући овом јавном позиву Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије има могућност да припреми и штампа 62. број часописа “Суза”.