Promocije knjige “Kad čekanje i neizvjesnost uspore ritam života”

Nakon promocije knjiga “Kad čekanje i neizvjesnost uspore ritam života” u martu održane u Beogradu, drugu smo imali priliku održati u Inđiji, zahvaljujući podršci Zavičajnog društva «Đorđe Vojnović» pre svega gospođi Nataši Kosanović, Poslovno obrazovnom centru – Inđija, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i Crvenom krstu Inđija. Ovim putem se još jednom zahvaljujemo.

Dve knjige pod zajedničkim nazivom “Kad čekanje i neizvjesnost uspore ritam života” su dva dvojezična srpsko-engleska zbornika svjedočanstava o stradanju srpskog naroda u Hrvatskoj u periodu 1991-1995. godine. Pripremu, štampu i promociju podržali su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Muzej žrtava genocida i Udruženje Građanske inicijative.

«KORDUN» izvorna grupa, sekcija zavičajnog društva „Đorđe Vojnović“ otvorila je program sa pesmom „NA KORDUNU GROB DO GROBA“.

Gospođa Kosanović se obratila kao domaćin i organizator toplim rečima podrške i željom da se zajednička saradnja nastavi.

Recenzent druge knjige gospodin Ognjen Gogić i ovom prilikom je govorio o važnosti svedočanstava članova porodica i pozvao da se učini minimum za žrtve, a to je da se ista pročitaju. Gospođa Nada Bodiroga govorila je o ubijenim roditeljima, gospođa Stojanka Vladić- Ignjatović o svome ocu koji je ubijen kada je imala 7 godina i gospođa Nevenka Dobrić o ubijenom dvanaestogodišnjem sinu Siniši i svekru Petru. Njihove priče objavljene su u pomenutim knjigama, a ovom prilikom po ko zna koji put, ne štedeći sebe svedočile su o tragedijama koje su preživjele njihove porodice. Gospođa Mirela Sedlan, sekretar Crvenog krsta Inđije je upoznala prisutne koliko je porodica poginulih/nestalih došlo nakon izbjeglištva u Inđiju. Recitatorke OŠ “Petar Kočić” Teodora Čanković i Elena Krunić su recitovale stihove pesama Nade Bodiroga koje je autorka posvetila ubijenim roditeljma (Teodoru i Danici Samardžija)

Prisutni su imali priliku pogledati oslikane radove porodica koji predstavljaju njihovo lepo sjećanje na najmilije. Oslikani predmeti su nastali zahvaljujući saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta na zajedničkom projektu „Podrška porodicama nestalih-memorijalizacija“. Cilj projekta je bio da se skrene pažnja na problem nestalih iz drugog – umetničkog ugla. Predsednica Udruženja porodica “Suza” gospođa Dragana Đukić je podsetila da je dug prema žrtvama pre svega da budu zabeležene, da svaka žrtva zaslužuje jednaku pažnju. Ponosno je pohvalila porodice koje su ostale dostojanstvene u svom bolu, koje ne mrze, koje poštuju sve žrtve sa željom da i naše srpske imaju isti tretman. Program je vodila gospođa Sonja Rosić, sekretar Udruženja Suza.

Zahvaljujemo se svima vama koji ste bili uz porodice.